Címkék

2017. február 12., vasárnap

Támad a Valentinnap! #3 - Formáljuk egy kicsit az én stílusomra....

Hello!
Egy nap kihagyással de megint itt vagyok a projekthéten, és most úgy döntöttem, hogy lázadok, és kicsit elviszem a projektem más irányba. Láttam nemrég egy rajzfilmet - nem röhög! - és úgy voltam vele, hogy én ha ebből nem csinálok kritikát, akkor helyben megőrülök :D A történet Tim Burton agyában született, és egy tragikus, kicsit horrorra utaló romantikus történet, aminek pont annyi köze van a Valentin-naphoz mint nekem, de mégis romantikus.
Igen, a Corpse Brideról beszélünk.
Mivel nagyon rég nem volt értékelés a blogon - ez azért van, mert alig van időm olvasni, kicsit bepörgött körülöttem minden - nem akartam, hogy a Valentin-napi projekthéten is anélkül maradjatok, de egyrészt esélyem nem volt ez alkalomra olvasni valami kellemesen romantikus könyvet, mivel se időm se kedvem nincs rájuk, de azért valamit össze akartam dobni. Nemrég kis nosztalgiából - gyerekkorom kedvenc rajzfilmje :3 - megnéztem a Nightmare Before Christmas-t Nem, címfordítók, nem Karácsonyi lidércnyomás, ti verbálterrorista, szarházi társulat! és ennek apropóján, rátaláltam a Corpse Bride-ra és gyorsan meg is néztem. A fent említett alapján azt hittem, hogy ez is valami vígjáték lesz, és a cím alapján romantikusak is tűnt, jó lesz ez Valentin-napra! - gondoltam én. De nem. És ezért lesz nehéz nekem most ebből épkézláb kritikát csinálni, nagyon nehéz leírni azt a hurrikánt amit ez a film bennem hagyott. Valószínűleg ideoda fogok csapongani a témák között, előre is elnézést. Emellett pedig vigyázat, mert spoilerveszély van, de masszív!
Hogy egy ideig még keretben tartsam magam, kezdjük azzal a néhány dologgal, ami nem volt teljesen a helyén.
Egyrészt, a háttértörténetek. Emily-ét nekiálltak kicsit bemutatni, és feldobták a levegőbe, hogy nesze, gondolkozz rajta. Mielőtt ezt a kritikát megcsináltam, utána akartam szagolni, hogy csak engem borított-e ki ennyire ez a film, de nem találtam semmi mást, mint kismillió teóriavideót. Ennyit utoljára a Miraculousból láttam a sorozatot nem nézem, de az ember már akaratlanul is belefut a teóriákba de az egy sorozat, könyörgöm! Az összes rajongó bekattant az informiációhiánytól, annyi fékevesztett baromságot találtak ki, hogy az elképeztő. Ez Burtontől csúnya volt, hogy itthagyott minket a kétségeink között, nem kifejezetten probléma a film szempontjából, de azért nem ártott volna meg neki.
Másrészt a mellékszereplők. Black Widowról és Maggotról semmit nem tudunk meg, hogyan barátkoztak össze Emilyvel, egymással, mi a szerepük a történetben, és mi a létjogosultságuk, azon kívül, hogy tagadhatatlan humorforrás. Ez is főleg a háttértörténet hiánya miatt van, de egy kicsit zavar.
A harmadik dolog ami egy kicsit probléma lehet, az az, hogy a film, mint mesefilm, nem igazán tudja, kinek szóljon. Elég morbid humora van, ami a kislányoknak nem igazán fog tetszeni egy kisebb fiúnak vagy egy idősebb goth lányna....nem szóltam xD  baromira bejön, de nekik a romantikus szál lesz sok.  Igazából nem tudom Burton mennyire tudatosan csinálja, hogy a rajzfilmei nem gyerekeknek szólnak, de ha ez a célja, akkor sikerrel járt, mert ugyan Jackék történetén kicsi koromban is nagyon jól szórakoztam, ezen biztos kibuktam volna.
De a legnagyobb problémája a filmnek az az Istenverte Victoria! Esküszöm minden egyes holttest személyiségét jobban kidolgozták, mint az övét! Miért nem lehetett egy kicsit szimpatikusabbá tenni, és kicsit kevésbé szürke egér stílusban nyomni! Komolyan, olyan mintha ez szándékos lenne: szürke a ruhája, a haja, a szeme, de még a bőre is! De akkor jobban is meg lehetett volna csinálni azt a karikatúrát, mert így nekem annyi maradt meg, hogy ez a csaj egy mocsok kis ribanc, aki azért teremtetett, hogy Emilynek keresztbetegyen....Erről bővebben később, mert spoileres.
De ennyi lenne a baj, és akkor most jöjjön az áldozat a harmadnapra-feltámadott Tim Burton oltárán,  mert Atya ég, ez a film fenomenális!
Mindenek előtt: A. Világ. Legjobb. Castingja.
Helena Bonham Carter lenyűgöző, mint a Halott Menyasszony, ezt a szerepet neki írták, tökéletesen illik hozzá. Johnny Depp az Johnny Depp, egy nem túl különleges szerepben hoz átlagon felüli alakítást, és azt hiszem ez volt az a film, ahol összekovácsolódtak Tim Burtonnel, ami abszolút nem probléma. Emily Watson mint Victoria most ezt komolyan Emilynek hívják? :D tök oké, pont olyan átlagos hangja van, mint amilyen maga a karakter. A többi szereplő hangja is el lett találva, sőt, de akkor is főleg Helenát tudom kiemelni, megbabonázóan gyönyörű hangja van.


A látvány fantasztikus, a Holtak világa az éles, kontrasztos, kék-zöld-lila kombinációja, és a élőkének a pasztellszínei tökéletes kontrasztban vannak, bár azt észrevettem, hogy Szent Tim nem szereti a meleg színeket - meg tudom érteni -, és a stop-motion animáció nekem már örökre kedvencem marad, akármit megadnék, hogy Burton csináljon mégegy ilyent. Rajzosoknak, vagy szakmabelieknek abszolút ajánlom, én is rajzos vagyok, és biztosíthatom: egy adott ponton sírni fogtok. És nem csak azok a részek, mikor: "nézzé oda! Most lesz szép!" hanem mindegy egyes snitt egyszerűen szívszorítóan gyönyörű.



A hangszerkesztés egy ilyen horrora utaló filmben nagyon fontos, és ott van, de ott bizony! Elfman, aki a dalokat szerezte, a Nightmare Before Christmasben is együtt dolgozott Burtonnel, de - ha ez lehetséges - itt még jobb munkát végzett mint Sallyéknél, pedig azok a dalok is elképesztőek. Minden hang és minden szó pon-to-san ott van, ahol annak lennie kell. Nem semmi. Linkelek csak egy dalt, meglátjátok, nem véletlenül pofázom.


https://www.youtube.com/watch?v=mObJOxsXj74

A főszereplő párosunk több személyiséggel operál, mint az One Direction összes tagja együttvéve, nagyon szimpatikusak, és megvan köztük a tűz is, ugyanakkor Victor részéről a félelem és a tartózkodás is.
És akkor most tekerj le egy kicsit, a világ legnagyobb spoiler alertje!

Ez a vég egyszerűen szívbemarkoló, mintha már egy meccsen lövik az utolsó gólt, a kapus rossz irányba ugrik, már ugrasz fel a kanapéról, emeled a karod, mély belégzés a  győzelmi üvöltésre, és lőnek egy kib@szottnagy kapufát! Te jó ég, én mindenre fel voltam készülve, de Burton úgy határozott, hogy hagyja, hogy több mint egy órán keresztül az orromnál fogva vezessen a remény, már egy szón múlik minden, és akkor Victor fogja magát, és elveszi azt a szürke egeret! Anélkül kezdtem el bőgni, hogy észrevettem volna, éreztem, hogy most kidobom Victort a kis menyasszonyával együtt az ablakon, megszakadt a szívem Emilyért, és nem hiszem el, hogy lehet  egy ilyen humoros filmnek ilyen tragikus vége. Victor Emilyhez tartozott, nem lehet, hogy ez a kis patkány fontosabb neki! Egy csepp személyisége nincs! Nekem ez fizikiai fájdalmat okozott.



SPOILER PARTY VÉGE
Elnézést a kiakadásért. 
Gyors összefoglalás: Nem igazán tudom kinek tudom ajánlani. A szakmának mindenképpen, elájultok a gyönyörűségtől, emellett gothoknak is abszolút - saját tapasztalat, és azoknak is, akik szeretik  a Nightmare Before Christmast és úgy általában Burton munkásságát.
Hát ez jó Valentin-napi lett :D Remélem ez nem akkora probléma, és azt is, hogy tetszett, sziasztok!
A terrorszövetkezet többi tagja:
      

Alice

2 megjegyzés:

  1. Én imádom ezt a mesefilmet. Szerintem onnantól vagyok Tim Burton szerelmes, mióta ezt láttam :D Amúgy a kritika szuper lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen :3
      Én nagyon nagyon kibuktam rajta :'( Amúgy csak nekem akadt be totálisan a Tears to shed? És csak nekem nem akart működni egy darabig az ír/britt akcentus? :D (csak az amerikait értem...NEM A HUNGLISH kiejtésnullát se xD)

      Törlés